Hoe emoties verschillen van gevoelens?

We zijn gewend om te geloven dat “emotie” en “gevoel” de woorden-synoniemen zijn. Maar dat is het niet zo. Na te hebben geleerd wat het verschil tussen hen is, zullen we sneller en duidelijker zowel onszelf als anderen kunnen begrijpen.

Wat ervaren we als we boos worden? Woede. Onze woede is een emotie of gevoel? En pijn, woede, vreugde, wrok – zoals we ze kunnen noemen? Om deze vraag te beantwoorden, moet u luisteren naar hoe we beschrijven wat er met ons gebeurt.

De eerste blik op de zin van het eerste gezicht kan verschillende betekenissen tegelijk hebben. Als we bijvoorbeeld zeggen: “Ik ben dankbaar”, kunnen we betekenen dat we dankbaarheid zijn op dit zeer specifieke moment. Maar we kunnen in gedachten houden dat we iemand (of zoiets) in het algemeen in het algemeen dankbaar zijn. Evenzo, als we zeggen “ik ben trots”, kunnen we in gedachten houden zowel trots op het moment als trots op iemand of iets in het algemeen.

Om een ​​gevoel van emotie te onderscheiden, is het voldoende om ons af te vragen of we op dit moment een soort ervaring ervaren of het is diep, constant, het is altijd bij ons. Emotie is wat er hier en nu met ons gebeurt. Het gevoel duurt lang en neemt veel meer ruimte in beslag in ons leven.

Deze concepten zijn echter onderling verbonden: er is dus een mening dat gevoel een complexe, multi -component emotie is. Bovendien kan het gevoel verschillende emoties veroorzaken, en sommige gevoelens zijn verborgen achter emoties. Liefde kan bijvoorbeeld niet alleen worden uitgedrukt met behulp van vreugde, maar ook door woede, ergernis, verrassing.

Wat is het verschil?

Er zijn verschillende tekenen die het verschil beschrijven tussen emoties en gevoelens.

  • Emoties zijn eerder ontstaan ​​in het proces van evolutie, en daarom kunnen mensen en dieren ze ervaren. Emoties ontstaan ​​in het oude deel van de hersenen – het limbische systeem. Terwijl gevoelens later ontstonden en alleen kenmerkend zijn voor de mens. Ze zijn een product van een nieuwer gebied van de hersenen, neocortex, en worden geassocieerd met het vermogen om te denken.
  • Emoties zijn veranderlijk, korte termijn en vervangen elkaar snel. Gevoelens die ontstaan ​​als gevolg van het groeien van emotionele ervaringen zijn stabiel en constant, zodat ze vele jaren in een persoon kunnen ‘leven’.
  • Hoewel emotie aan de situatie is gehecht, is het gevoel gerelateerd aan een bepaald object. Toen mijn zus bijvoorbeeld zonder eis van je oorbellen nam, bracht haar daad (dat wil zeggen de situatie waarin je jezelf bevond) je een woede bracht. Maar over het algemeen hou je van je zus, daarom is zus een object van je gevoel.
  • Emoties zijn fysiologische processen die gepaard gaan met lichamelijke reacties. Als we ons verheugen, klopt het hart vaker, het gezicht brandt, de ogen schijnen. Gevoelens daarentegen zijn verborgen in ons en worden gemanifesteerd door verschillende emoties, dat wil zeggen indirect en niet direct. Daarom kunt u vertellen over het gevoel, maar het zal niet werken om het fysiek te laten zien.
  • In tegenstelling tot gevoelens kunnen emoties niet altijd worden gerealiseerd. ‘Alles brak in mij!” – Wat zit er achter deze zin? Spanning? Passie? Spanning? Angst? Maar liefde, haat, afgunst, geluk, trots, we herkennen meestal. Hoewel we ons soms zo schamen voor onze gevoelens dat we ze zelfs voor onszelf zullen verbergen.
  • We kunnen niet tegelijkertijd twee verschillende emoties ervaren. Feiten over de mannelijke penis Maar twee gevoelens – we kunnen. Dat wil zeggen, om op hetzelfde moment een persoon te haten en lief te hebben.

Hoe u uw gevoelens kunt leren herkennen

Er wordt aangenomen dat er een standaardset van emoties is – woede, verdriet, angst, walging, interesse en vreugde. En dat elk van hen overeenkomt met een bepaald type hersenactiviteit. Volgens de neurobioloog Lisa Barrett scheiden we de ene emotie van een andere, niet alleen met behulp van het verschil in fysiologische reacties, maar ook rekening houdend met de context en persoonlijke ervaring.

Afhankelijk van de omstandigheden kunnen we op een gegeven moment onze reactie “verrassing” noemen, en in een andere “angst”. Maar hoe kunnen we leren om onszelf en onze reacties beter te begrijpen?

Hier zijn enkele tips om het beter en beter te maken:

  • Breid de “vocabulaire” van emoties uit – hierdoor kunt u belangrijke verschillen tussen hen voelen.
  • Probeer de “aarding” -techniek: vertaal uw aandacht naar de voeten en concentreer u op de sensaties. Ze zijn warm of koud? Wat is het oppervlak eronder? Dus je lichaam zal ‘leren’ om reacties op een bepaalde emotie te onderscheiden.
  • Praat over je gevoelens, demonstreer ze niet. Maar beperk jezelf niet tot algemene uitspraken als “Ik voel me geweldig” of “ik voel me verschrikkelijk”. Verbind alle verscheidenheid aan emotioneel spectrum. Praten over vrede en ontmoediging en aankondiging, en gebabbel.

Als je het verschil tussen gevoelens en emoties opmerken, kun je beter begrijpen wat er met je gebeurt, en je zult in staat zijn om anderen beter te begrijpen. En deze vaardigheden zijn altijd nuttig voor degenen die warme en vertrouwde relaties met anderen willen opbouwen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top